مراسم گلاب گیری قمصر کاشان

دسته بندی ها :
مراسم گلاب گیری قمصر کاشان

مکان: قمصر

زمان: نیمه دوم اردیبهشت و نیمه اول خرداد

شهر قمصر یکی از شهرهای استان اصفهان و در ۴۰ کیلومتری شهر کاشان است. این شهر زیبا که در یک دره قرار دارد و دور تا دور آن را کوه احاطه کرده است، به پایتخت گل و گلاب جهان شهرت دارد. هر سال از نیمه اردیبهشت تا نیمه خرداد جشنواره گلابگیری در این شهر و شهرهای اطراف مثل نیاسر و کاشان برگزار می‌شود و بسیاری از گردشگرها از سراسر ایران و جهان برای دیدن فرایند گلابگیری به این شهر مراجعه می‌کنند.

اگر خرداد به قمصر بروید، تنها غنچه‌های ریزی که در اردیبهشت روی شاخه‌ها بودند باقی مانده‌اند. گل‌های مراسم، به صورت دست جمعی و در صبح زود چیده می‌شوند. در این مراسم افراد برگزارکننده صبح زود، مراسم گل چیندن دارند و سپس گرفتن گلاب را به راه می اندازند. این آئین فرصتی را برایتان فراهم می‌کند تا فرایند گلاب گیری را فرا بگیرید و بهترین و تازه ‌ترین گلاب و دیگر عرقیجاتی که در کنار گلاب گیری تولید می‌شود، خریداری کنید. در اکثر خانه‌های روستایی قمصر، باغ گل محمدی، حتی کوچک و دیگ‌های مخصوص برای گلاب گیری وجود دارد

این مراسم در زمان های گذشته بر اساس آداب و رسوم خاصی برگزار می شده و زمانی که گل های باغ را جمع آوری می کردند با الاغ و ساز و دهل به کارگاه گلاب گیری می بردند. البته در برخی نقاط کاشان هنوز هم بر طبق آئین‌های قبلی با شتر کل گل‌های نیاسر را جمع آوری می‌شود و طبق رسم ۱۴۰ سال گذشته، گلاب گرفته می‌شود.

 

گلاب قمصر کاشان

مراحل گلاب گیری در کاشان

زمانی که به کارگاه های گلاب گیری در کاشان برسید، به دلیل گرمایی که ممکن است شما را دچار کند، برایتان شربت های خنک آماده می کنند تا بتوانید در کمال آرامش فرآیند گلاب گیری را مشاهده کنید. ابتدا برای اینکه گلاب گیری را آغاز کنند، دیگ های مخصوص را بر روی اجاق می گذارند. بسته به ظرفیت دیگ، گل‌های تازه را با آب نزدیک به ۳ برابر آن مخلوط می‌کنند. با گذاشتن سرپوش روی دیگ، روزنه ‌های احتمالی آن را نیز می‌ پوشانند تا بخار، کامل درون دیگ باقی بماند. با روشن کردن شعله های اجاق و یا در برخی موارد با برافروختن هیزم فرآیند گلاب گیری که ۴ ساعت زمان می برد نیز طول می کشد. البته پیش از شروع مراسم معمولاً دیگ و گل‌ها را کنار رودخانه‌ها می‌برند و دعاهای مذهبی می‌خوانند. هنگامی که محتویات دیگ جوش آمد، بخار آن را از لوله ها به درون پارچ مسی بزرگ که داخل آب سرد قرار دارد می ریزند. هنگامی که این بخارها سرد شوند گلاب تولید می شود. پارچ‌ها نیز بسته به ظرفیت‌شان، مقداری حدود ۳۰ الی ۴۰ کیلو گلاب می‌دهند. برای عطر گل نیز باید لایه‌ روغنی بسیار نازکی که روی گلاب ایجاد می‌شود، با سرنگ جدا می‌کنند. اگر هم که می خواهید گلاب دو آتیشه و سفارشی داشته باشید مجدد باید گلاب درون دیگ ها بجوش آید.

 


منبع:

  • الی گشت
  • کجارو
برچسب ها :

مطالب مرتبط

نظرات شما

X